Tuesday, September 16, 2008

Τα σώματά, μας, η νοημοσύνη μας, τα μηνύματα και τα αγαθά που ανταλλάσσουμε επηρεάζονται από ένα ρεύμα γρήγορης και γενικευμένης δυνητικοποίησης. Αυτή η πολύ πραγματική εξέλιξη- που λανθασμένα αποδίδεται στα ελληνικά με τον όρο εικονική πραγματικότητα, αφού το εικονικό και το πλασματικό αντιτίθενται στο πραγματικό- αγγίζει ακόμη και τους τρόπους που έχουμε να είμαστε μαζί: δυνητικές κοινότητες, δυνητικές επιχειρήσεις, δυνητική δημοκρατία... Αν και η διασύνδεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του πλανήτη (ο κυβερνοχώρος) παίζει ένα κεντρικό ρόλο στο σημερινό μετασχηματισμό, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα βαθύτερο κύμα που ξεπερνά κατά πόλύ τη χρήση πληροφορικής.

Γενική αποπραγματοποίηση- έκλειψη πραγματικότητας με τον κυβερνοχώρο.

Οι απόψεις του φιλόσοφου Pierre Levy υπερασπίζονται μια στροφή στην τρίτη χιλιετία, όπου η ανάπτυξη του κυβερνοχώρου αντιμετωπίζεται σαν την εμφάνιση μιας πραγματικότητας νέου τύπου, ως ένα βήμα προς την ανθρωποποίηση, τη δημιουργία του ανθρώπου.

1 comment:

gregorios pharmakis said...

Λουίζα βάζεις εδώ και το απόσπασμα από το κείμενο του Λεβύ στο οποίο αναφέρεσαι; για να μην το αντιγράφεις σκανάρισέ το ή φωτογράφησε, το μόνο που ενδιαφέρειείναι να διαβάζεται.